Ето че неусетно градусите скочиха до летни стойности и дойде време да извадим разголените дрешки. Мнозина обаче се сблъскват с неудобството от няколкото килограма повече, качени през зимата, и се впускат в хаотични и драстични диети само и само да ги свалят. В огромното мнозинство от случаи още с първите дни ограничения, мотивацията спада и се възвръщат към старите навици с лозунга „Е какво толкова, и така се харесвам”. По-упоритите удържат до постигане на целта, след което с облекчение въздъхват и започват да се „награждават” с любимите си изкушения. Резултатът – според изследване на University of California, LA 2/3 от хората тежат повече след диета. Проблемът е, че основните източници на информация за диети са списания, телевизионни предавания, фейсбук и споделен опит от приятели, но без представа за индивидуалните нужди и за това по какъв начин една наглед успешна за някой диета може да им навреди. Преди месец-два попаднах на препоръчвана диета на "видна" плеймейтка, която предвиждаше прием на 25 яйца на ден! Вдъхновени от нейната трансформация и вталяване след усилени тренировки в зала, не една и две „последователки” са я приложили… 25 яйца на ден е безумен прием за 100 килограмов мъж, който блъска всеки ден в зала, какво остава за жена около 60 кила.
В България т. нар. GP (общо практикуващи лекари) не разполагат нито с познания, нито с опит в сферата на храненето, така че не очаквайте компетентни съвети от тях, въпреки че повечето статии с диети препоръчват преди започването им консултиране с лекар. Нашето тяло много добре знае от какво има нужда и кое му е в излишък, но с ежедневното поемане на всякакви химии като консерванти, подсладители, трансмазнини, пестициди, хормони, ГМО и т.н. и натоварващи храни от животински произход, нашата връзка и комуникация с него е прекъсната.
Ето защо първата и основна крачка е да възвърнем тази връзка с ясни и конкретни стъпки:
1) премахване на „вредните” храни - включва отърваване от всички рафинирани, обработени, консервирани продукти, всичко, което е във фабрични пакетчета, бурканчета, консерви, всичко, което съдържа Е-та. Въздържайте се и от продукти, които съдържат соя и царевица, защото е голяма вероятността да бъдат произведени от ГМО сортове (соята въздейства върху нивата на хормоните при жените и е виновник за твърде напомпаните бедра, коремче и ханш).
2) ограничаване и дори временно спиране на „спорните” храни – починете си малко от тези тъй есенциални, „незаменими” протеино съдържащи храни като месо, мляко, яйца. Тялото може без тях, ще оцелеете – дори ще се почувствате пъти по-свежи, млади и енергични. Установено е, че при временно спиране на консумацията им, организмът стартира самовъзстановителните си процеси и не само сваляте килограми и паласки, но и чистите отлагания в артерии, бъбреци, черва, черен дроб.
3) детоксикация – Човешкото тяло е една перфектна, съвършена саморегулираща се система, когато към нея се отнасяме със съответната грижа и вкарваме нужното „гориво”. За съжаление сякаш неусетно това гориво е подменено и днес вместо да дава енергия и сили, то ги отнема. На мястото на псевдо-храни с минимално хранително съдържание, но много калории, въведете зеленчуци, плодове, ядки. Консумирайте ги основно в сурово състояние под формата на салати, прясно-изцедени сокове, сурови сосове, приготвени в блендер като хумус, тапенада, гуакамоле и т.н. Нека съставляват поне около 70% от дневния ви прием.
За още по-голям ефект направете по-интензивно прочистване за ден, три, седмица, две или месец в зависимост от нагласата и волята да спазвате нов хранителен режим. Независимо дали ще е лунна диета, житния режим на Петър Дънов, плодово-чайното прочистване на Лидия Ковачева, режим само на плодово-зеленчукови фрешове, диета на кленов сироп, няколко дни или седмици на веганство или суровоядство или просто пости и т.н., всяка една промяна с въвеждане на преобладаващо количество натурална храна е с безспорен положителен ефект върху килограмите и най-вече върху здравето ви.
Първоначално може да чувствате лек дискомфорт, умора или силно желание да си похапнете нещо хрупкаво, мазничко, шоколадово, тестено. Ако успеете обаче да удържите тези първоначални пориви, базирани на обърканата ви химия от толкова много овкусители, оцветители, подобрители и т.н., ще започнете да усещате прилив на нова енергия и жизненост. И най-вече ще поработите върху едно от най-ценните предимства на човека, което сякаш е позабравено напоследък – Волята! За тези от вас, които все още изпитват съмнения, колебания и неувереност силно препоръчвам уикенда да намерят час-два за филма Hungry for change, след който единственият глад ще бъде за промяна :)
Първоначално може да чувствате лек дискомфорт, умора или силно желание да си похапнете нещо хрупкаво, мазничко, шоколадово, тестено. Ако успеете обаче да удържите тези първоначални пориви, базирани на обърканата ви химия от толкова много овкусители, оцветители, подобрители и т.н., ще започнете да усещате прилив на нова енергия и жизненост. И най-вече ще поработите върху едно от най-ценните предимства на човека, което сякаш е позабравено напоследък – Волята! За тези от вас, които все още изпитват съмнения, колебания и неувереност силно препоръчвам уикенда да намерят час-два за филма Hungry for change, след който единственият глад ще бъде за промяна :)
Tемата за месото е тема, към която безусловна съм пристрастна предвид, че вече 14 години съм вегетарианка. За толкова години вегетарианство съм се сблъсквала с ирония, насмешка, отричане, неразбиране, учудване и интерес от страна на околните, с въпроси като „как изобщо оцеляваш без месо?”, „ама наистина ли не ти се яде една сочна свинска пържолка?”, „от къде си набавяш незаменимите аминокиселини?”, „риба нали ядеш?” и т.н. И тъй като темата за вегетарианството е достатъчно обширна и многопластова, за нея ще подготвя отделен пост, а днес ще разгледам месото като „спорна” храна. Храна, която последните десетилетия е наложена като едва ли не жизнено необходима и която мнозина консумират ежедневно, без реално да са запознати с прости, красноречиви научнообосновани факти, отиващи отвъд емоциите и сантименталностите, любовта към животните и благата човешка природа. Когато спрях месото не бях запозната с всички тези факти. Тогава бях болнава тийнейджърка, абонирана за поне две ангини на година и поемаща дузина лекарства и антибиотици, и просто реших да пробвам дали нещо ще се промени. Само за няколко месеца без месо (и прясно мляко) наблюдавах забележително подобряване на здравословното състояние, сякаш с магическа пръчка, и цялостно възраждане на жизнения тонус. И не, никога след това не съм съжалявала за избора, който съм направила, не съм чувствала каквато и да е липса, нито пък ми се е дояждало "свинска пържолка".
Месото навлиза в човешкото меню по време на последния ледников период, когато обикновеният начин на хранене на нашите предци с плодове, ядки, зеленчуци е станал невъзможен, и за да оцелеят, е трябвало да започнат да ядат животинско месо. Навикът да се яде месо е просъществувал и след този период като обичай, необходимост, липса на разбиране и знание или просто привързаност към вкуса. Установено е, че народи, които основно се прехранват с месо и мазнини остаряват бързо и средната продължителност на живота им е силно намалена - 27,5 години за ескимосите, 40 години за киргизите. Вярно е, че и българите имат традиция в храненето с месо, но те са го употребявали в малки количества и близо 200 дни в годината, по време на пости, са се очиствали от него. Показателно е, че във всички традиции и народи има периоди на очистване по време на които се спира консумацията на животински храни, за да може човекът да възстанови своите съпротивителни сили и да възвърне здравето си.
Месото навлиза в човешкото меню по време на последния ледников период, когато обикновеният начин на хранене на нашите предци с плодове, ядки, зеленчуци е станал невъзможен, и за да оцелеят, е трябвало да започнат да ядат животинско месо. Навикът да се яде месо е просъществувал и след този период като обичай, необходимост, липса на разбиране и знание или просто привързаност към вкуса. Установено е, че народи, които основно се прехранват с месо и мазнини остаряват бързо и средната продължителност на живота им е силно намалена - 27,5 години за ескимосите, 40 години за киргизите. Вярно е, че и българите имат традиция в храненето с месо, но те са го употребявали в малки количества и близо 200 дни в годината, по време на пости, са се очиствали от него. Показателно е, че във всички традиции и народи има периоди на очистване по време на които се спира консумацията на животински храни, за да може човекът да възстанови своите съпротивителни сили и да възвърне здравето си.
Голяма част от хората, консумиращи месо и гордеещи се с този факт, съпреживяват себе си едва ли не като хищници и с това съответно към по-висш етап от еволюцията. С риск да ги разочаровам, човекът чисто физиологично и анатомично нито разполага с бързината, с която да хване жертвата си, нито с ноктите и зъбите, с които да я разкъса и сдъвче, нито пък с храносмилателната система, с която да ги усвои. Дължината на храносмилателната система при месоядните животни превишава три пъти дължината на телата им, поради простата причина, че месото се разлага бързо и токсините отравят кръвта, ако се задържат прекалено дълго в организма. За сравнение дължината на чревния тракт при тревопасните животи е 10 пъти, на плодоядните животни - 12 пъти, а на човека – 8-10 пъти телесната дължина! Почти 5 дни са необходими, за да бъде изхвърлено месото от тялото на човек, за разлика от ден и половина за вегетарианската храна. Стомашният сок на един хищник има десет пъти повече солна киселина в сравнение с немесоядните, за да може да смила концентрираните белтъчни молекули от месото.
Сред най-важните отпадни продукти, които се натрупват в организма при месоядното хранене, са азотните съединения урея и пикочна киселина. Бъбреците на хора хранещи се с месо, трябва да извършват три пъти повече работа от тази, която извършват бъбреците при вегетарианците, за да ги елиминират. Неотделената пикочна киселина се натрупва из цялото тяло, абсорбира се от мускулите, впоследствие кристализира, водейки до състояния като подагра, артрит, ревматизъм. Освен това месоядните животни разполагат с почти неограничена способност да се справят с наситените мастни киселини и холестерола. За разлика от човека, при който мазнините от животинското месо и холестеролът не се усвояват напълно и започват да се отлагат по стените и да стесняват кръвоносните съдове. Това непрекъснато натрупване и стесняване ограничава притока на кръв, води до прекомерно натоварване на сърцето, за да може кръвта да бъде изтласкана през буквално задръстените кръвоносни съдове. В резултат – сърцето изнемогва и реагира с високо кръвно налягане, атеросклероза, мозъчен инсулт или сърдечен инфаркт (всеки втори американец умира от заболяване на сърцето или други заболявания на кръвоносните съдове).
Скритите замърсители в месото - пестициди, нитрити, нитрати, хормони, антибиотици и други химически вещества, бактерии като салмонела и др. са причина за още болести при човека като рак, стерилитет и сериозни чернодробни заболявания. ДДТ и подобни на него пестициди, с които се третират обработваемите земи и съответно храната на животните, отглеждани за месо, се натрупват в им мастната им тъкан и се поемат от човека чрез месото. За тези, които сега ще възкликнат „Е как, по същия начин се тровиш, ако ядеш направо зеленчуци!”, ще подчертая, че в месото се съдържа 13 пъти повече ДДТ, отколкото в зеленчуците, плодовете или тревите, именно защото се отлагат в мастната тъкан. Установено е, че ДДТ се натрупва в човешкото тяло най-вече от месото и че средната концентрация в организма на вегетарианците е по-малка от половината на тази в организмите на хората, хранещи се с месо! С цел ускоряване на растежа, угояване, подобряване цвета на месото, животните, които се отглеждат като източник на месо, се инжектират с хормони на растежа, дават им се лекарства за апетит, успокоителни и т.н. Животински организъм също не може да се справи с всички тези токсини и прекомерни натоварвания и развива болести, а тези болести се пренасят чрез консумацията на месото и при човека. Изследванията показват, че много от тези химикали, намиращи се в месото, причиняват ракови и много други заболявания, деформации при новородените и са особено опасни за бременни жени и малки деца.
Скритите замърсители в месото - пестициди, нитрити, нитрати, хормони, антибиотици и други химически вещества, бактерии като салмонела и др. са причина за още болести при човека като рак, стерилитет и сериозни чернодробни заболявания. ДДТ и подобни на него пестициди, с които се третират обработваемите земи и съответно храната на животните, отглеждани за месо, се натрупват в им мастната им тъкан и се поемат от човека чрез месото. За тези, които сега ще възкликнат „Е как, по същия начин се тровиш, ако ядеш направо зеленчуци!”, ще подчертая, че в месото се съдържа 13 пъти повече ДДТ, отколкото в зеленчуците, плодовете или тревите, именно защото се отлагат в мастната тъкан. Установено е, че ДДТ се натрупва в човешкото тяло най-вече от месото и че средната концентрация в организма на вегетарианците е по-малка от половината на тази в организмите на хората, хранещи се с месо! С цел ускоряване на растежа, угояване, подобряване цвета на месото, животните, които се отглеждат като източник на месо, се инжектират с хормони на растежа, дават им се лекарства за апетит, успокоителни и т.н. Животински организъм също не може да се справи с всички тези токсини и прекомерни натоварвания и развива болести, а тези болести се пренасят чрез консумацията на месото и при човека. Изследванията показват, че много от тези химикали, намиращи се в месото, причиняват ракови и много други заболявания, деформации при новородените и са особено опасни за бременни жени и малки деца.
За тези от вас, които смятат, че месото е ненадминат източник на протеини, трябва да се отбележи, че съдържанието на усвоими протеини в месото е много по-ниско, отколкото в някои растителни храни. Порция от 100 гр. месо съдържа 18 – 20 гр. протеини, докато стограмова порция леща, грах, соя, киноа или ядки съдържа до 25 гр. протеини. Растителният протеин се асимилира много по-добре от храносмилателната система и за разлика от месото не съдържа наситени мазнини, няма холестеролоформиращи съставки, не образува пикочна киселина, не съдържа концентрации на химикали и не носи риск от инфекциозни заболявания, преносими от животните. Огромна маса хора консумирайки големи количества месо, приемат 2 или З пъти повече протеини дневно от реално необходимото. Излишъкът, който организмът ни не успява да усвои, се превръща във въглехидрати и складира под формата на мазнини.
Ами незаменимите аминокиселини? Според аминокиселинния си състав съществуват два типа протеини - завършени и незавършени. Завършените са тези, които съдържат всички есенциални (незаменими) аминокиселини и обикновено са от животински произход. Незавършените протеини са от растителен произход и им липсват една или повече от незаменимите аминокиселини. Осемте незаменими аминокиселини (хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин) са специфични с това, че за разлика от другите аминокиселини, които сами произвеждаме в телата си, могат да се набавят само от нашата диета. Проблемът е там, че когато си набавяме протеините и незаменимите аминокиселини от месото, тялото изразходва много повече енергия, складира много повече шлака и образува много повече токсини в сравнение с тези от растителен произход. Ключът към превръщането на един незавършен растителен протеин в завършен е протеиновото допълване чрез комбиниране на растителни протеини. Тялото запазва в запас основните аминокиселини и не е необходимо протеиновото допълване да се случва в рамките на едно хранене. Комбинирането на растителни протеини като житни с бобови води до високо качествен завършен протеин, който е също толкова добър, а в някои случаи дори по-добър в сравнение с протеина от животински храни. За съжаление соята, която се води за достоен заместител на месото с високото си съдържание на протеин, е изцяло генно-модифицирана и оттам всичките й производни продукти. Една чудесна супер храна обаче като киноата покрива всички незаменими аминокиселини, отделно е пълна с фибри, способстващи пълноценното усвояване на протеините и бързото преминаване през коремчето и не съдържа глутен. Скоро в What lies beneath....очаквайте и пост, посветен на супер храните.
Ами незаменимите аминокиселини? Според аминокиселинния си състав съществуват два типа протеини - завършени и незавършени. Завършените са тези, които съдържат всички есенциални (незаменими) аминокиселини и обикновено са от животински произход. Незавършените протеини са от растителен произход и им липсват една или повече от незаменимите аминокиселини. Осемте незаменими аминокиселини (хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин) са специфични с това, че за разлика от другите аминокиселини, които сами произвеждаме в телата си, могат да се набавят само от нашата диета. Проблемът е там, че когато си набавяме протеините и незаменимите аминокиселини от месото, тялото изразходва много повече енергия, складира много повече шлака и образува много повече токсини в сравнение с тези от растителен произход. Ключът към превръщането на един незавършен растителен протеин в завършен е протеиновото допълване чрез комбиниране на растителни протеини. Тялото запазва в запас основните аминокиселини и не е необходимо протеиновото допълване да се случва в рамките на едно хранене. Комбинирането на растителни протеини като житни с бобови води до високо качествен завършен протеин, който е също толкова добър, а в някои случаи дори по-добър в сравнение с протеина от животински храни. За съжаление соята, която се води за достоен заместител на месото с високото си съдържание на протеин, е изцяло генно-модифицирана и оттам всичките й производни продукти. Една чудесна супер храна обаче като киноата покрива всички незаменими аминокиселини, отделно е пълна с фибри, способстващи пълноценното усвояване на протеините и бързото преминаване през коремчето и не съдържа глутен. Скоро в What lies beneath....очаквайте и пост, посветен на супер храните.
What lies beneath...Спорните храни (1) - Мляко и млечни продукти
What lies beneath... April 18, 2013
Следващата поредица от постове е посветена на „спорните” храни. Под „спорни” отнасям храни, за които аз самата имам ясно изразено мнение, което обаче не съвпада с широко разпространеното. Без да ви налагам моя избор, бих искала да ви запозная с факти, които трябва да вземете предвид преди консумирането на подобни храни и да се замислите дали са толкова „полезни” колкото твърдят реклами/списания/лекари с остарели убеждения и т.н. Докато „вредните” храни са откровена химия, която напълно преобръща процесите във вашето тяло и трябва да бъдат елиминирани изцяло от менюто ви, „спорните” храни имат своите макар и силно преувеличени преимущества. Разглеждани от мнозина за едва ли не есенциални за нормалното човешко развитие, храни като месо, мляко, млечни продукти, яйца заемат все по-голям дял в ежедневния прием, но това не ни прави по-силни, по-здрави или по-енергични, а напротив.
Едни от най-погрешните и наслагвани с годините постулати за храненето са свързани с полезността на употребата на мляко и млечни изделия. Със сигурност сте срещали, а повечето от вас дори и безкритично са прегърнали и повтарят като мантри схващанията, че „млякото е необходимо за растежа на децата”, „млякото заздравява костите”, „млякото е незаменим източник на калций”. Самата аз израснах в среда с афинитет към всекидневна употреба на прясно мляко и млечни продукти и привързаността към тях не ми е чужда. Отпадането на ежедневната ми чаша с топло мляко обаче изигра огромна роля в подобряване на цялостното ми здравословно състояние. И започнах да се питам защо това е така, при положение, че млякото е афиширано като толкова "полезно"?
Прясното мляко е изключително трудно усвоимо от човешкия организъм, тъй като той почти не разполага с ензима лактаза, който разгражда млечната захар – лактоза. Природата е предвидила, че възрастният не трябва да бозае и спира производството на този ензим. Ако се замислите в природата няма друго млекопитаещо същество освен човека (обръщам внимание, че малцинството от хората на земното кълбо го употребяват всекидневно, както това се случва в Европа, САЩ и другия високо „цивилизован” свят), което веднъж отбито продължава да бозае, нито пък да бозае от друг животински вид през целия си живот. Човекът смело прекрачва тази биологична граница, а цената, която плаща е отключване на редица автоимунни процеси, промяна в хормоналния баланс и други непредвидими ефекти. По време на еволюцията, при някои хора генът на лактазата мутира, което позволява преработването на лактозата и като по възрастни. 75% от хората обаче все още не могат да го преработват правилно. Неразградената лактоза често се задържа в дебелото черво, ферментира и води до алергии, смущения в храносмилането, газове, запек, затлъстяване, диабет, анемия и други болести. Ако имате повече време и темата за вредите от млякото ви интересува прочетете "The Milk Letter. A Message to my Patients" на Dr. Kradjian.
Животинското мляко, особено кравето, има различна структура и качества в сравнение с човешкото мляко - нивата на протеини и мазнини в кравето мляко са 3-4 пъти повече, отколкото в майчината кърма. За коагулацията протеини е необходим и ензимът ренин, отделян в стомаха, но при по-голяма част от възрастните ренинът отсъства от стомашните секреции. Когато от млякото се премахнат мазнините, водата, остават само протеини - 90% от млякото е казеин. Извлеченият от млякото казеин представлява лепило, използвано да залепя етикети върху бирени шишета. Когато приемате казеин, тялото ви разпознава този протеин като чужд и произвежда хистамини, които провокират образуването на слуз в организма. Д-р Робърт Коен твърди, че за 7 дневна диета без никакви млечни произведения се отделят около 2.7-3.8 литра слуз, която задръства бъбреците, далака и панкреаса.
Нека премина набързо и през най-широко разпространените заблуди за млякото:
„Млякото е необходимо за растежа на децата”
Бебетата произвеждат ензима лактаза до към 3 годишна възраст, за да приемат така важното мляко от майките си, но оттам нататък нямат потребност от животинско мляко. Употребата на животинско мляко при малки деца е равносилно на инжектиране на чужд генетичен материал в кръвта на детето. Не случайно алергията към млякото е най-разпространена сред децата, случаите на диабет и анемия при бебета/деца са все по-често срещани (Американската академия на педиатрите препоръчва родителите да не хранят децата си с краве мляко, преди да са навършили една годинка).
„Млякото заздравява костите”
Според много учени, млечните продукти не само не заздравяват костите, а отслабват костната система и увеличават риска от остеопороза. Високото белтъчно съдържание в млякото и млечни продукти изсмуква калция от костите. Показателно е, че народи и племена, които въобще не консумират животински продукти, не са чували за остеопороза. Според National Institute of Disability and Rehabilitation Research, въпреки факта, че американските жени консумират средно 2 паунда* мляко на ден през целия си живот, 30% от тях в периода на постменопаузата, имат остеопороза на гръбначния стълб, бедрата, или ръцете.
„Млякото е незаменим източник на калций”
За да може калцият да бъде правилно абсорбиран и да се задържи върху костите, е нужен магнезий. Млечните продукти съдържат много малко магнезий. Калцият в листните, зелени зеленчуци (спанак, маруля, къдраво зеле), които съдържат калций и магнезий в идеално съотношение за оптимално абсорбиране на калция, е много по-здравословен, ненатоварващ и се абсорбира по-лесно. За здравословното хранене е важно не колко, а каква храна се поема - нейните качествени характеристики, които достигат на клетъчно ниво. При изследване на European Vegetarian Union е установено, че китайските жени вегетарианки, консумират само 1/3 от количеството калций, което приемат европейските жени, като в техния случай калцият се доставя от растителни храни, вместо от млечни продукти. Остеопорозата като заболяване в този район е общо взето непозната и нито една от изследваните жени не е имала тази болест.
Млякото е вредно и заради начина на отглеждане на животните и обработката му след издояване. Съвременните дойни крави са инжектирани със специализирани хормони на растежа (волски растежен хормон), с цел увеличаване на добива – така една крава, която при нормални естествени условия дава около 4.5-5 л. на ден, вследствие на хормонално третиране дава 10 пъти повече! Ударният прием на хормони уврежда здравето на кравите, за което пък се дават високи дози антибиотици. Всички тези хормони, стероиди, антибиотици, пестициди ги поемаме чрез млякото и в резултат почти всеки днес страда от хормонални нарушения и/или проблеми с кожата (андрогените стимулират мастните жлези, които са жлезите, причиняващи акне, пъпки и черни точки). При пастьоризирането на млякото се унищожават всички полезни съставки, включително неговите ензими, а калцият става още по-трудно усвоим. Хормонът на растежа не се разрушава при термичната обработка на млякото, нито в храносмилателната система на човека и се усвоява от него.
Козето мляко и произведените от него продукти са много по-лесно смилаеми, отколкото продуктите от краве мляко, защото не съдържат казеин. Ако държите на консумацията на млечни продукти, акцентирайте върху киселото мляко, защото то е предварително разградено от полезни бактерии. Полезни заместители на млякото са и т.нар. „ядкови” млека. За тяхното приготвяне ви е нужен блендер и накиснати ядки (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Прибавяте 2-3 пъти повече вода и блендирате няколко минути докато се получи еднородна течност. Накрая добавяте мед, канела, какао по избор.
Козето мляко и произведените от него продукти са много по-лесно смилаеми, отколкото продуктите от краве мляко, защото не съдържат казеин. Ако държите на консумацията на млечни продукти, акцентирайте върху киселото мляко, защото то е предварително разградено от полезни бактерии. Полезни заместители на млякото са и т.нар. „ядкови” млека. За тяхното приготвяне ви е нужен блендер и накиснати ядки (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Прибавяте 2-3 пъти повече вода и блендирате няколко минути докато се получи еднородна течност. Накрая добавяте мед, канела, какао по избор.
What lies beneath...Храните, които ни вредят (3) - Консервантите, добавки и други Е-отрови
What lies beneath... April 16, 2013
Храните, които оказват вредно въздействие върху здравето са неизчерпаемо много и огромна част от тях няма да бъдат разглеждани тук. Нахвърлям само щрихи за основните, най-широко разпространени вредители и за продуктите, които ги съдържат. Тяхната ежедневна консумация поставя под опасност вашето здраве, здравето на любимите ви хора, а знаете, че без здраве нито роклята Givenchy, нито сандалите Celine, имат значение. Защото „имането”, притежанието, луксът не е равнозначно на качество на живот, те не ви правят по-щастливи или по-здрави.
Истината е, че всеки трябва да усети личния си момент за промяна в храненето. Причината да започна след дълги колебания с What lies beneath… е, че времето за тази промяна тече по-бързо от всякога. Всеки един от нас трябва да е наясно с това, че храната, която ядем днес, не е тази, с която са израснали нашите родители или нашите баби и дядовци. Цялото съдържание на храненето е систематично, последователно и безскрупулно променено в името на бизнес интереси и печалба и в пълен ущърб на най-ценното – човешкото здраве. Без съмнение все повече и повече доказателства ще има в посока пагубното влияние на храните, съдържащи добавена захар, транс-мазнини, консерванти и други добавки. Пагубно влияние, съпоставимо, дори превишаващо това на алкохол, цигари, наркотици.
Напоследък се улавям, че прекарвам двойно, тройно време повече в супер маркетите в четене на етикети и излизам с двойно, тройно по-малко покупки от и без това твърде редуцираната ми пазарна кошница. Т. нар. Е-та - оцветители, консерванти, антиоксиданти, стабилизатори, емулгатори, ароматизатори и подобрители, са почти във всички продукти. Тяхната роля е да предотвратявят и намаляват разграждането и развалянето на продукта в следствие микробно развитие или други нежелани химични промени за дълъг период от време, да го правят по-вкусен, по-ароматен, по-цветен, по-привлекателен за купувачите и по-евтин за производителите. Оказва се обаче, че значителна част от тези добавки предизвикват алергии, други водят до диабет, трети дразнят стомаха, четвърти влияят зле на функциите на мозъка, а една голяма част са доказано канцерогенни и са забранени със закон в редица европейски страни, САЩ и Австралия. Изкуственият подсладител Е 951 или познат като аспартам причинява 75% от страничните реакции от всички добавки и отключва болести като мозъчни тумори, мултиплена склероза, епилепсия, хронична умора, паркинсонова болест, алцхаймер, диабет, дефекти при раждането. В България аспартамът със символ Е 951 е разрешен. Не очаквайте да откриете предупреждение на етикетитете, в част от продуктите, широко употребявани от деца, дори не е отбелязано наличието му (дъвки без захар, какаови смеси, напитки с кофеин, разтворими чай и кафе, сокове, мултивитамини, сосове, бързи закуски).
Голяма част от Е-тата са изследвани върху животни в кратки срокове и одобрени за използване в хранителни или козметични продукти, а впоследствие се установяват непоправимите поражения. Повечето продукти в супермаректите са с 3,4 и повече вредни добавки, но тепърва ще става ясно по какъв начин взаимодействат помежду си и какъв е реалния размер на вредите, които нанасят на човешкия организъм в дългосрочен аспект. Сладките изделия освен големите количества захар, масово съдържат добавки, предизвикващи кожни проблеми и затлъстяване (Е 233 и Е 435). В готовите сухи супи се съдържа алергенният Е 621, както и предизвикващият подагра Е 627. Колбасите и кренвиршите са изключително вредни не само, че преимуществено съдържат генно-модифицирана соя, но и натриев нитрит (Е 250) –– канцерогенен и забранен в много страни. Сосовете и подправките съдържат оцветител Е 110, който предизвиква обриви, отоци, повръщане и който се използва и в сухите супи и сладкишите. Дори традиционната българска боза, наложила се през годините със своите здравословни качества, днес е наблъскана с Е-та. Целият списък на Е-тата и ефектите от тях може да откриете тук.
С този пост приключвам поредицата, посветена на вредните храни. Знам, че голяма част от вас се вълнуват основно от темата за диетите. Няколкото килограма повече след зимните месеци, досадният целулит, неестетичните паласки са достатъчна мотивация за мнозина да се заемат с бързи, резки диети с „мигновен резултат”. Неуспехът в подобни начинания, бързото възвръщане на килограми след няколкодневни драстични ограничения, нежеланите странични реакции са естествена реакция на тяло, захранвано систематично с вредни харни. Промяната в хранителния режим не трябва да е приумица с краткосрочен и обратим ефект, а осъзнат и целенасочен процес. Процес, при който първата стъпка е да се елиминира изцяло приема на вредни храни, втората - да се ограничи приема на „спорните” храни за сметка на „полезните” и супер храните (с които ще ви запозная в следващите постове) и трето – да се направи детоксикация за очистване от натрупаните шлаки. Едва тогава диетата, съчетана със спорт и движение, ще даде дълготраен и смислен ефект. Едва тогава наистина ще усетите несравнимото удоволствие да се чувстваш добре в собственото си тяло.
Max&Co не изневериха на традицията да представят пролетните колекции на марката в приятната атмосфера на магазина на бул. Витоша 56. Мотото „Spring Colours” бе оправдано с цяла палитра от свежи цветове и ефирни материи, призоваващи пролетта да ни озари с повече топли и слънчеви дни. Акцентът на вечерта бяха дамите – клиентки на марката, облечени в аутфити на MAX&Co, подбрани по време на индивидуални модни консултации със Светлана Блокина, Sales & Marketing Manager на MAX&Co за Европа. Самата тя озаряваше ярко партито с прекрасен жълт тренч с качулка, който се нареди сред фаворитите ми, заедно с якето с тропически принт на очарователната Яна Герова.
Source: Max&Co Bulgaria
Pop Up Shop се завръща със свежа селекция от дрехи, чанти и аксесоари за пролетното издание на любимия ни Culture Beat Pazar на 14 април. Очакваме ви, заредени с настроение и усмивки, да споделим един приятен неделен следобед :)
What lies beneath...Храните, които ни вредят (2) - Транс мазнините
What lies beneath... April 09, 2013
Ако все пак ви е останало време да изгледате филма, който препоръчах в предния пост “Sugar The Bitter Truth”, сигурно сте обърнали внимание на констатацията „Fats went down, sugars went up, we’re getting sick” ("Мазнините бяха намалени, захарите се увеличиха, а ние станахме все по-болни”) Учените днес са категорични, че демонизирането на мазнините и намаляването на тяхното съдържание за сметка на увеличаването на добавената захар е в основата на затлъстяването и редица болести. Важно е не колко, а какви мазнини се поемат. Моносатурираните и полинесатурираните (основно растителни) мазнини са известни като „добрите мазнини”, тъй като са полезни за сърцето, холестерола и цялостното здравословно състояние. „Лошите мазнини” са сатурираните/наситените животински мазнини, които увеличават риска от множество, особено сърдечно-съдови, болести. Истинският проблем обаче са транс-мазнините, които се явяват своеобразен мутант на полезните растителните мазнини, точно както подсладителите са почти навсякъде, и систематично и трайно увреждат нормалното функциониране на тялото.
Транс мазнините се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород – процес, известен в химията като хидрогениране. Чрез този процес се увеличава срока на годност, намаляват се изискванията за съхранението и се придава аромат и вкус на продуктите. При приемане на хидрогенирани растителни мазнини, лошият LDL-холестерол се повишава, добрият HDL-холестерол спада като при животинските мазнини, но за разлика от кратковременния ефект при тях, тук той се задържа доста дълго време и затормозява есетествените функции на организма. Изследване на Харвардския университет от 1994 г. доказва, че хора, които консумират големи количества транс-мазнини, са изложени на риск от сърдечен удар 2 пъти повече, отколкото останалите (повече за ефектите от транс мазнините в интересна статия тук) .
В България транс мазнините присъстват в банички, понички, мъфини, донъти, снаксове, чипсове, почти всички пакетирани продукти, млечни изделия с етикет „съдържащи растителни мазнини”, във всички вериги за бързо хранене, широко се използват за пържене в ресторантите. За разлика от САЩ, където вредата от транс-мазнините е доказана и все по-осъзната със задължително изписване на етикетите, то тук няма такава законова регулация. Производителите не са задължени да изписват на етикетите колко грама транс мазнини има в продукта, ограничения няма, така че не е ясно къде и колко се съдържат. Завоалирани под понятия като хидрогенирани мазнини, втвърдени масла, растителна мазнина, растителни масла, транс-мазнините са умело прикрити, за да увеличават печалбата на хранителните компании, без никаква грижа за здравето на консумиращите ги.
Преди седмица попаднах на статия, в която се даваха „полезни съвети” за храненето по време на пости и в която се препоръчваше замяната на маслото с маргарин. Не само маргаринът, но и всички продукти, на които пише "хидрогенизирано" или "частично-хидрогенизирано", е препоръчително да се избягват. Трансмастните киселини (маргаринът) са по-опасни от наситените мастни киселини в маслото и сланината по отношение на атеросклероза и други заболявания. Максимално безвредно количество на транс-мазнини е 1.5 г/ден. За сравнение един донът съдържа около 5 грама транс мазнини! В САЩ приемат около 6-8 г/ден при положение, че още от 90-те години е ясно, че транс-мазнините са в основата на множество заболявания и са предприети мерки за ограничаването им (в Ню Йорк и Калифорния има пълна забрана хидрогенирани мазнини да се използват в ресторантите и заведенията за бързо хранене). Съдържанието на трансмастни киселини в мембраната на клетките би трябвало да е 0 , а днес при някои хора то е 20%, като по този начин се нарушават защитните функции на клетъчната мембрана, клетъчното хранене и междуклетъчния транспорт.
Транс мазнините се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород – процес, известен в химията като хидрогениране. Чрез този процес се увеличава срока на годност, намаляват се изискванията за съхранението и се придава аромат и вкус на продуктите. При приемане на хидрогенирани растителни мазнини, лошият LDL-холестерол се повишава, добрият HDL-холестерол спада като при животинските мазнини, но за разлика от кратковременния ефект при тях, тук той се задържа доста дълго време и затормозява есетествените функции на организма. Изследване на Харвардския университет от 1994 г. доказва, че хора, които консумират големи количества транс-мазнини, са изложени на риск от сърдечен удар 2 пъти повече, отколкото останалите (повече за ефектите от транс мазнините в интересна статия тук) .
В България транс мазнините присъстват в банички, понички, мъфини, донъти, снаксове, чипсове, почти всички пакетирани продукти, млечни изделия с етикет „съдържащи растителни мазнини”, във всички вериги за бързо хранене, широко се използват за пържене в ресторантите. За разлика от САЩ, където вредата от транс-мазнините е доказана и все по-осъзната със задължително изписване на етикетите, то тук няма такава законова регулация. Производителите не са задължени да изписват на етикетите колко грама транс мазнини има в продукта, ограничения няма, така че не е ясно къде и колко се съдържат. Завоалирани под понятия като хидрогенирани мазнини, втвърдени масла, растителна мазнина, растителни масла, транс-мазнините са умело прикрити, за да увеличават печалбата на хранителните компании, без никаква грижа за здравето на консумиращите ги.
Преди седмица попаднах на статия, в която се даваха „полезни съвети” за храненето по време на пости и в която се препоръчваше замяната на маслото с маргарин. Не само маргаринът, но и всички продукти, на които пише "хидрогенизирано" или "частично-хидрогенизирано", е препоръчително да се избягват. Трансмастните киселини (маргаринът) са по-опасни от наситените мастни киселини в маслото и сланината по отношение на атеросклероза и други заболявания. Максимално безвредно количество на транс-мазнини е 1.5 г/ден. За сравнение един донът съдържа около 5 грама транс мазнини! В САЩ приемат около 6-8 г/ден при положение, че още от 90-те години е ясно, че транс-мазнините са в основата на множество заболявания и са предприети мерки за ограничаването им (в Ню Йорк и Калифорния има пълна забрана хидрогенирани мазнини да се използват в ресторантите и заведенията за бързо хранене). Съдържанието на трансмастни киселини в мембраната на клетките би трябвало да е 0 , а днес при някои хора то е 20%, като по този начин се нарушават защитните функции на клетъчната мембрана, клетъчното хранене и междуклетъчния транспорт.
По улиците всяка сутрин срещам хора наръфали я баничка, я поничка, я кроасанче. За съжаление ние все по-често не се замисляме с какво се храним и забравяме максимата, че „ние сме преди всичко това, което ядем”. В интересно изследване от 1939 г., което Иво от One2Ten, ми препоръча попаднах на факта, че "примитивните" хора естествено са се насочвали към полезната храна, осигурявайки средно над 4 пъти минимума от жизненоважните елементи, а „цивилизованите”, с цялото „разнообразие” от храни, не могат да покрият този минимум. Здравословното хранене е въпрос на баланс и на правилен подбор на продуктите, не на тотална забрана или лишения. Както има полезни захари, така има полезни мазнини, които са есенциални за правилното функциониране на организма. Нашите сетива, вкусове, възприятия обаче са изкривени под влиянието на химични субстанции, консерванти, изкуствени подсладители, хидрогенизирани мазнини, псевдо-храни без хранителна стойност, които нарушават и преобръщат систематично най-простата връзка – между нас и нашето тяло. В What lies beneath…обаче искам да ви покажа, че тази връзка не е безвъзвратно изгубена, всичко е въпрос на избор - информиран и осъзнат.
What lies beneath...Храните, които ни вредят (1) - Рафинираната захар и подсладителите
What lies beneath... April 05, 2013
Идеята на What lies beneath… не е само да ви показвам кое е вредно и кое полезно за тялото ви, а преди всичко искам да се замислите върху връзката си с него. В забързаното ежедневие хората сякаш забравят да общуват със себе си, със собственото си тяло. Емоционално неразбрани, празни, самотни ние търсим смисъла навън, в одобрението на другите, в угаждане, в моментни удоволствия, вместо да намерим пътя към себе си. Всеки организъм е съвършена система, която е създадена да се регулира сама в едни нормални условия, с естествени храни и природна обстановка. Проблемът е там, че днес условията не са нормални, нито храните са естествени, нито това, което ни обгражда е природно.
Ако преровите гардероба на майка ви или на баба ви, когато са били на вашите години, със сигурност ще намерите някоя „находка” – я рокля на точки, я камея брошка или пък риза с жабо, която ще е супер актуална днес, защото модата е циклична и сравнително постоянна. Ако имате възможност да надникнете в хладилника по това време, или в пазарските им кошници, нещата стоят по коренно различен начин. Последните 30 години т. нар. „цивилизован свят” напълно е преобърнал хранителните си навици, увеличил е неколкократно калорийния прием и се е превърнал в затлъстял и болен. „Стресът” ще кажете е причината - без да го отричам като фактор, нима не е било по-малко стресиращо да преживееш бомбандировките над София и да бъдеш изселен от собствената си къща. Стресът е фактор, но не е причина. Причината са храните, които ядем всеки ден.
Днес имаме достъп до всякаква информация, но приемаме за даденост наслагвани с годините и напълно погрешни схващания за храненето, „за това, че захарта храни мозъка”, „за незаменимите аминокиселини в месото”, „за задължителната закуска”, „за това, че ако постиш, нямаш сила да работиш”, „за това, че трябва да пиеш мляко, за да са ти здрави зъбите”, „за това, че когато си болен, трябва да се храниш богато”. Някой има интерес да поддържа тази неосведоменост, но това не сте вие – това не е вашия интерес.
Както вчера анонсирах започвам с храните, които ни вредят. Като за начало е доказано, че рафинираните храни като бяло брашно, бяла захар, рафиниран ориз и др. нямат реални хранителни свойства – с други думи с тях вкарвате калории, но не и вещества, които да хранят клетките. Но не си ги представяйте само под формата на бял пухкав хляб или бучки захар - факт е, че са във всевъзможни форми и почти всеки ги консумира всекидневно в пъти над необходимото. Robert Lustig професор по Клинична педиатрия в University of California, San Francisco (UCSF) прави забележително научно-обосновано изследване Sugar The Bitter Truth (филм, който горещо препоръчвам, ако се интересувате по задълбочено), с което доказва, че не мазнините, а захарта е причината за рязкото затлъстяване на американците и за разцвета на множество заболявания. Още по-голям проблем са изкуствените подсладители, евтиния заместител на захарта, към който прибягват компаниите в хранителната индустрия, за да максимизират печалбите си. Подсладители като захарин, аспартам, ацесулфам К, цикламат и др. реално нямат енергийна стойност, за това и са във всякакви псевдо-диетични продукти (рекламирани, че са без захар). Обратният ефект идва от факта, че сладкото предизвиква апетит – изкуствените подсладители не активират хормона лептин, който отговаря за чувството на ситост, но вдигат нивата на инсулина и съответно желанието за още сладко.
Захарите не само увеличават апетита и тресират пътя на затлъстяването, те хранят болестите, включително и развитието на раковите клетки. Именно инсулинът действа като фактор, който стимулира и „захранва“ туморните клетки и развитието на рак. Ежедневно консумираме доказано поне двойно повече от препоръчителната дневна доза захар, защото подсладителите са в почти всички храни – от кетчуп до наденици, защото са евтини и правят продуктите вкусни, без реално те да са такива. Близо 500 калории на ден само от т.нар. "добавена захар" в различни продукти! Над 30% от тази добавена захар се дължи на подсладени газирани напитки, които съдържат пъти повече захар или подсладители от необходимото, за да притъпят киселинността (а комбинация с кофеин, като при енергийните напитки, е меко казано отровна). Други 30% са от всевъзможни пакетирани вафлички, кексчета, понички, мъфини, пастички, бонбони, шоколадчета (реално без шоколад в тях) и др.Останалите проценти се поделят между плодовите "натурални" сокове, млечните десерти и подсладените млека, всякакви зърнени псевдо-здравословни закуски и солените продукти, в които подсладителите се слагат, за да подобрят вкусовите качества.
Чувам част от вас, които изтръпват от мисълта за толкова много „лишения” – единственото от което ще се лишите е зависимостта от храни без съдържание, които ви вредят. Все пак целта на храната не е да доставя химично-манипулирано удоволствие (не случайно захарта предизвиква същите мозъчни симптоми на пристрастяване като кокаина), а да засища, да дава чиста енергия на клетките. Започвам със захарта не случайно – тя е най-страшния, най-разпространения, най-големия проблем. Решението за справяне с него, освен спиране на подсладените газирани напитки, е намаляване (поне двойно) на консумацията на готови захарни, сладкарски, пакетирани и консервирани изделия и преоткриване на плодовете и естествените захари като мед, кленов сироп и др. В друг пост ще ви покажа, че това не е толкова трудно, колкото изглежда.
От дълго време се опитвам да спотаявам нарастващото желание да споделя малко от личния си опит, наблюдения, практики във връзка със здравословния начин на живот. От една страна не искам блогът да се превърне от тези, които компенсират липсата на модно вдъхновение с рецепти и подобни съвети. От друга страна всекидневно се сблъсквам с невежество, неразбиране или дори насмешка по въпроси от такава елементарна, но и съществена важност. Когато рафтовете в супермаркетите са изпълнени единствено с псевдо-храни, наблъскани с консерванти и оцветители, когато болестите стават все по-крайни, неконтролируеми, страшни, когато ежедневно по улиците виждаме атрофирали затлъстели хора… Време е да погледнем критично към начина на хранене и на живот на себе си и своето семейство.
Без да претендирам за изчерпателност и задълбоченост, започвам дълго отлаганата рубрика "What lies beneath..." за това, което е под опаковката на „fashion”-a. Защото това да изглеждаш добре е вече цел на почти всеки, но гримът, дрехите, стилът са само повърхностната, видимата страна. Отношението към тялото, към движението, към природата, към храната е това, което изпълва опаковката със съдържание. И под отношение не визирам така разпространените лайфстайл слогани "Как да станем по-слаби и красиви за 5 дни", "Мислете позитивно" или "Килограмите нямат значение, важно е как се чувстваш". От утре задълбавам дълбоко с храните, които ни вредят.
Smells like Teen Spirit e черно-бяла фотосесия от априлския брой на българското списание EVA, която впечатлява с деветдесетарския стайлинг, избора на модели и раздвижените фотографии. Определено една от най-добрите сесии за пролетта, която може да бъде открита в българските списания.
Source: facebook.com
Source: facebook.com